Geniet, maar drink met mate. Geen 18, geen alcohol.
Wanneer geen alcohol

Alcohol verstoort het ontwikkelende kind
Alcoholgebruik wordt afgeraden tijdens de zwangerschap omdat de zich ontwikkelende vrucht evenals de moeder blootgesteld wordt aan alcohol. Door het drinken van alcohol kan de vroege ontwikkeling worden verstoord. Vroege ontwikkeling wil zeggen: binnen een periode van weken tot enkele maanden na de bevruchting (conceptie). Welke verstoringen dit zijn en bij welke hoeveelheden alcohol ze gaan optreden is niet bekend. Daarom wordt het zekere voor het onzekere genomen en aangeraden om tijdens de zwangerschap niet te drinken, maar ook al wanneer men van plan is zwanger te worden. Evenwel zijn geen duidelijke aanwijzingen dat het drinken van kleine tot matige hoeveelheden alcohol ernstige afwijkingen veroorzaakt.

Foetaal Alcohol Syndroom
Moeders die tijdens de zwangerschap alcoholiste zijn, hebben een kans op kinderen met het zogenaamde Foetaal Alcohol Syndroom (FAS). Je kunt van dit syndroom spreken (alleen dan is het zeer waarschijnlijk alcohol gerelateerd) wanneer er een drietal kenmerken optreden: Ten eerste is er een achterstand in de groei in de baarmoeder, die niet wordt ingehaald na de geboorte. Ten tweede treden er specifieke veranderingen op in het gezicht. Ten derde is er sprake van een beperkte hersenontwikkeling en mentale achterstand en afwijkingen aan organen zoals hart, skelet, nieren en geslachtsorganen.

Alcohol en borstvoeding
Als je borstvoeding geeft en zo nu en dan een glas alcohol drinkt, houd er dan rekening mee dat je minimaal drie uur wacht voordat je de baby voedt. Dan ben je er zeker van dat alle alcohol is afgebroken en dat je baby geen alcohol binnenkrijgt. Dit geldt natuurlijk ook voor het kolven van melk. Als je weinig melk hebt kan het beter zijn om helemaal geen alcohol te drinken. Alcohol kan namelijk invloed hebben de melkproductie.

Een standaard glas sterke drank bevat evenveel alcohol als een standaard glas bier of wijn.

Geniet, maar drink met mate. Geen 18, geen alcohol.