Omstandigheden waarin je niet moet drinken
In sommige gevallen is het nodig om in het geheel niet te drinken. Zelfs een geringe hoeveelheid alcohol heeft invloed op je beoordelings- of reactievermogen en vermindert je coördinatie. Daarom adviseren wij om nooit te drinken als je bijvoorbeeld minderjarig, zwanger, deelnemer van het verkeer bent, of medicijnen gebruikt.
De beste manier om veilig thuis te komen is, voordat je uit gaat, te bedenken en/of af te spreken hoe je thuis komt. Ga je met een groep en nemen jullie de auto? Spreek dan af wie de BOB is. Vergeet dan ook niet voor hem/haar fris te bestellen en mee te betalen voor de benzine. Als je niet met de auto gaat zorg er dan voor dat je op een andere manier veilig thuiskomt. Zet van tevoren het telefoonnummer van de taxicentrale in je mobiele telefoon of zoek van te voren uit hoe je met het openbaar vervoer moet reizen. Zet bijvoorbeeld je alarm op je mobiel als je weg moet voor de laatste trein. Houd van tevoren ook wat geld apart voor de taxi of het openbaar vervoer zodat je dat niet uitgeeft.
Verkeer en alcohol; een levensgevaarlijke combinatie
Dat alcohol en verkeer een gevaarlijke combinatie is weten we al langer. Daarom hebben we in Nederland de succesvolle Bob-campagne gelanceerd. Maar waarom gaan alcohol en verkeer niet samen?
Trage reactie, minder controle en overmoed
Alcohol verdooft je hersenen. Hierdoor reageer je langzamer en heb je minder goed controle over je spieren. Bovendien gaat je zicht door alcohol achteruit; vooral wat er links en rechts van je gebeurt zie je minder goed en je kunt ook minder goed je aandacht verdelen over wat je ziet. Je moet in het verkeer op veel dingen tegelijk letten en dat kun je niet goed meer als je gedronken hebt. Bovendien denken sommige mensen die alcohol hebben gedronken juist dat ze nog wel goed kunnen rijden. De alcohol maakt ze in dat geval overmoedig.