Hoeveel calorieën zitten er in mijn drankje?
Op deze website staat het aantal calorieën van de verschillende categorieën dranken vermeld per standaard Nederlandse drinkmaat. Omdat er per categorie drank veel merken bestaan die verschillen in alcoholpercentages en suikergehaltes kunnen de calorieën per merk afwijken. Deze site geeft een indicatie weer van het aantal calorieën per standaard Nederlandse drinkmaat.
Jenever
Hoe wordt het gemaakt?
Tot het eind van de 19e eeuw werd als basis voor de jenever uitsluitend moutwijn gebruikt die het resultaat was van keteldistillatie. In de tweede helft van de 19e eeuw ontdekte men echter de kolomdistillatie die het mogelijk maakte zuivere graanalcohol van 96% met een veel neutralere geur en smaak te produceren.
Jenever wordt heden geproduceerd door ethylalcohol verkregen uit landbouwproducten te aromatiseren met jeneverbessen. Het alcoholpercentage bedraagt ten minste 30% vol. Dat is een kenmerkend verschil met Jonge- en Oude jenever, die beiden een alcoholpercentage van ten minste 35% vol. hebben. Omwille van de authentieke smaak moet er bij jenever een zeker percentage moutwijn aan toegevoegd worden. Jenever is een geografisch beschermde gedistilleerde drank.
Disclaimer