ALCOHOL EN JE LICHAAM
Alcohol is een natuurproduct dat ontstaat door gisting van gerst (bier) of druiven (wijn). Dit natuurlijke gistingsproces stopt bij ongeveer 15% alcohol. Dit wordt zwak alcoholhoudende drank genoemd. Door verhitting en afkoeling van zwakalcoholhoudende drank (distilleren) kunnen hogere alcoholpercentages ontstaan (>15% vol.). Dit wordt sterk alcoholhoudende drank genoemd.
Hoeveel alcohol heb je in je bloed?
De hoeveelheid alcohol in je bloed wordt uitgedrukt in de Bloed Alcohol Concentratie (BAC). Je BAC hangt af van de hoeveelheid die je hebt gedronken en het tempo waarin je gedronken hebt. Andere belangrijke beïnvloedende factoren hierbij zijn:
Je lengte en gewicht:
Als je klein bent, bereik je eerder een hoog BAC dan iemand die groter is. Dezelfde hoeveelheid alcohol heeft daarom meer effect op een kleiner iemand dan op een groter iemand.
Of je man of vrouw bent:
Vrouwen kunnen niet zoveel drinken als mannen. Dat is biologisch een feit. In het algemeen zijn vrouwen kleiner. Daarnaast hebben ze minder lichaamsvocht en meer lichaamsvet. En alcohol lost minder makkelijk op in vet. Daarom zullen vrouwen meer alcohol in hun bloed hebben als ze hetzelfde hebben gedronken als een man.
Je vochtgehalte:
Als je bent uitgedroogd zal de alcohol een groter effect op je lichaam hebben dan wanneer je dat niet bent. Daarom heeft alcohol in de zomer en na het sporten een groter effect op je lichaam.
Of je wat hebt gegeten:
Als je op een lege maag een glas alcohol drinkt dan wordt dat ongeveer in één uur opgenomen.
Als je wat te eten in je maag hebt zal dat het proces vertragen en wordt de alcohol langzamer opgenomen, waardoor het je hersenen en de rest van je lichaam langzamer bereikt.